Разследването на убийството на Алексей Петров ще бъде изключително трудно поради

...
Разследването на убийството на Алексей Петров ще бъде изключително трудно поради
Коментари Харесай

Или си политик, или си бизнесмен. Разследването на убийството на Алексей Петров ще бъде изключително трудно

Разследването на убийството на Алексей Петров ще бъде извънредно трудно поради спора на ползи към някогашната барета - съчетаването на политика, служби, бизнес и даже академична активност.

Такова мнение изрази в изявление за Руслан Стефанов - програмен шеф на Центъра за проучване на демокрацията. 

Тези убийства рядко биват разкривани и рядко се стига до поръчителите им, уточни той и добави: 

" Продължаваме да приказваме за всички тези преплитания през годините на политика, бизнес, служби - нещо, което България не съумя да направи безапелационно - да раздели тези сфери. 

Факт е, че още веднъж имаме човек от някогашните соцслужби, който явно е трансформирал своята тогавашна осведомителна власт в икономическа такава, в това време остава по отношение на политически фактори в службите. Да не приказваме, че има и едно превъплащение в образованието - типичен детайл на пререкание на биографията. "

По думите му това разбъркване на функции поражда голямо количество спорове на ползи, благоприятни условия за корупция и недобри другарства или такива, които се трансформират във враждебни. 

" Всички служби, които работят по тези проблеми, по някакъв метод, даже и в последните месеци, бяха наранени от работата на този човек, т.е. на всяко равнище има спор на ползи. Бил ли е той в службите, към момента ли е, какви са му връзките, има публично присъстие на масата на договарянията на съвета за тристранно съдействие посредством ССИ, медийните му изказвания като специалист...  Това струпване на спорове на ползи е главният проблем ", разяснява Стефанов.

Според него неуспехът тези въздействия да се урегулират водят до голям проблем пред имиджа на страната и пред нашите сътрудници. 

В отговор на въпрос за това съумя ли Петров да изпере имиджа си в последните години, анализаторът уточни:

" Няма по какъв начин да се опиташ да изпереш предишното си или то да бъде забравено, като непрестанно се появяваш в сюжети на най-високо политическо ниво, на най-високо ниво в службите и да искаш да бъдеш по едно и също време всичко. Или си политик, или си предприемач. Тези връзки, които някак фриволно се подминават през годините и от политици, и от правораздавателни органи, в това число просветителни институции. Всичко това води до олекване и липса на институционализация, липса на спиране на тези корупционни връзки сред всички тези сфери на въздействие, които в този момент вършат извънредно мъчно следствието, защото на процедура може всичко да се е случило ". 

Но най-тревожният факт е, че всички ще си задаваме въпроса дали в действителност ще се проверява обективно, като се имат поради връзките му на най-високо политическо ниво, връзките му в службите за сигурност, акцентира Руслан Стефанов. Той е безапелационен, че тези спорове на ползи би трябвало да са ясни и не трябва да се позволяват. 

Поредицата убийства и случаите на принуждение няма по какъв начин да не повлияят за Шенген, счита още той.

Това, което се случва в Украйна и всички големи закани за сигурността за България - всичко това продължаваме да не го отчитаме и да не се подхващат ограничения, с цел да бъде предпазена икономическата сигурност на страната, изрече мнение Руслан Стефанов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР